Ubytování cizinců: Stanovte úklidová pravidla a prodlužte životnost nájemního bytu

28.7.2021

Jak nejspíš tušíte, kulturní rozdíly se projevují i v bydlení. Lidé ze zahraničí přicházejí do Česka z často velice odlišných kultur a občas není na škodu s nimi projít zásady týkající se úklidu nebo vůbec údržby bytu, aby pronajímatel a nájemník dosáhli dosáhli vzájemného porozumění. Přece jen, krátká konverzace na začátku pronájmu může ušetřit hodně nepříjemnosti při předání bytu a vaší nemovitosti to v dlouhodobém hledisku jedině pomůže. Co všechno byste jim měli objasnit?

Obecné rady

  • Větrání – Aby se v bytě nedržela plíseň, je nutné pravidelně větrat. Případné odstraňování plísně se šplhá do vznosných výšin, a je tak nasnadě se mu vyhnout.
  • Prostředky – Nájemníci ze zahraničí často neumí příliš dobře česky. Tím spíše pro ně může být těžké se vyznat ve všech různých prostředcích a lahvičkách. Abyste předešli nedorozuměním, je dobré jim ukázat, které prostředky v bytě se používají na co a ze začátku jim je třeba i poskytnout.
  • Prach – Nahromaděný prach v domácnosti může způsobit nespočet problémů. V takovém prostředí se snadno usazují škůdci a jejich odstranění je nejen nepříjemné, ale zároveň i nákladné. Nemluvě o alergii a obtížích pro nájemníka.
  • Zdi – Obzvláště u nových nemovitostí je třeba upozornit na to, že zdi musí být při předání bytu uvedeny do původního stavu.
  • Kouření – Je důležité si s nájemníkem stanovit, zda v bytě může nebo nemůže kouřit. Není pravidlem, že ve všech zemích je zakázané v bytech kouřit a pro nováčka to nemusí být zřejmé.

Pravidelný úklid

  • Podlahy a koberce Aby se předešlo permanentnímu poškození podlah, je nutné aby obyvatel nemovitosti pravidelně vytíral. Zároveň, koberce do sebe pohlcují prach a nečistoty. Proto je musí nájemník často čistit.
  • Čištění oken – U bytů blízko hlavní silnice platí dvojnásob, že pravidelné čištění oken je nutnost. A nejen to, obzvláště u plastových oken se často vyskytuje vlhkost, která se rychle změní v plíseň. V tomto případě, se vyplatí investovat do kvalitních oken. Nicméně, pravidelná údržba dokáže těmto nepříjemnostem předcházet.
  • Mazlíčci – Obecně mohou být zvířata v bytě destruktivní a zanechat po sobě dlouhotrvající stopy. Nájemníka byste měli upozornit n na to, že případné škody budou zaplaceny z vratné kauce. Zbytečným nákladům je však znovu jednoduché předejít pravidelným úklidem.

Kuchyň

  • Prostor kolem kohoutku – Zkontrolujte, jestli kohoutek nerozstřikuje vodu kolem dřezu. Tuto část kuchyňské linky je totiž nutné pravidelně sušit. Pokud se tady bude držet vlhkost, tak linka v tomto místě uhnije. Oprava je pak komplikovaná a často vyžaduje i výměnu celé linky.
  • Odtok dřezu – Zdůrazněte účel sítka v odtoku a vysvětlete, že ne všechny věci by se měly vylívat do dřezu (například olej po smažení).
  • Plotna – Je vaše varná deska na plyn? Pak je téměř nezbytné mít v bytě digestoř. Taková investice zařídí, že zdi nebudou znehodnoceny používáním varné desky a vy tak nebudete muset v pravidelných intervalech malovat.
  • Obklady – Na obkladech  v kuchyni se snadno usazuje mastnota. Vyhněte se případnému měnění a připomeňte nájemníkovi, že je nutné je pravidelně čistit.

Koupelna

  • Plíseň – Koupelna je nejvíce náchylné místo v bytě na vznik plísní. V případě, že se objeví, je potřeba se jí rychle a efektivně zbavit. Nájemník by proto měl být poučen o tom, kde najde vhodné čisticí prostředky a jak je použít.
  • Větrání – Jak nejlépe předejít plísni? Zařídit efektivní odvětrávání. Pokud nemáte možnost zavést odvětrávání, poučte nájemníka, aby nenechával zavřené dveře a tuto místnost obzvlášť dobře větral.
  • Vodní kámen – Pokud máte možnost volby, raději neumisťujte do sprchového koutu posuvné dveře z čistého skla. Jsou náročné na údržbu a snadno se na nich drží vodní kámen. To samé platí i pro kohoutky a sprchové hlavice.
  • Toaleta – I toaleta je místo, kde se snadno tvoří vodní kámen. A nejen to, bez častého čištění se zde hromadí nebezpečné bakterie.

V bytě je mnoho věcí, o které je potřeba se bedlivě starat. Pokud byste chtěli dát nájemníkům souhrnný návod ohledně konkrétních typů a značek čisticích prostředků, odkažte je na náš anglický blog, kde jsme sepsali to nejdůležitější. Přehled pravidel úklidu v angličtině jsme pro vaše nájemníky nachystali ve formátu PDF ke stažení zde.

Jste také majitelem nemovitosti? I vám můžeme být k ruce s pronájmem či prodejem. Nabízíme nespočet služeb, které mohou usnadnit život právě vám. Dokážeme vám pomoci od samotné inzerce, přes nájemní smlouvu až po předání bytu. Více se dozvíte na našem webu.

Jestli vás článek zajímal a chcete dostávat pravidelně více takových tipů a triků, přihlaste k odběru našeho newsletteru.

Autor článku:

Kate Richterová